Velosock – de transport pyjama voor je fiets

Een pyjama voor je fiets dat is hoe ik een velosock zou omschrijven. Handig als je fiets in je huis moet staan of wanneer je op pad gaat met je fiets en je weet dat het gaat regenen. Ook handig als je met je fiets op pad gaat en niet iedereen hoeft te weten met welke fiets je op pad gaat. 1001 en redenen die ik kan bedenken om een velosock te gebruiken. In dit artikel neem ik je mee met de ervaringen die ik heb opgedaan met mijn velosocken.

Vlak voor mijn vakantie werd ik op instagram nog al achtervolgd door velosock. Een bedrijf uit Letland, blijkt na enig onderzoek, die een pyjama voor je fiets hebben ontwikkeld. Want iedere fietser kent het wel: Je gaat op reis maar het voelt niet helemaal lekker om je (dure) racer achter op de fietsendrager van je auto te laten staan volledig in het zicht. Dat was bij mij dus ook het geval en dus nam ik de proef op de som.

Het bestel proces

Wanneer je op de site van velosock komt (www.velosock.com) krijg je een mooie overzichtelijke homepage te zien, waarop je een selectie krijgt te zien van wat het bedrijf je allemaal kan bieden. Natuurlijk kun je alle menu items afgaan, maar dit is eigenlijk net zo handig. Wanneer je op een van de voorbeelden klikt ga je gelijk de shop in en kun je gaan bestellen, voor de indoor bike-covers zoals zij het noemen. De variant voor op de fietsendrager, moet je eerst in het menu kiezen voor: Bike covers > Bike covers for bike rack. Wanneer je de juiste keuze hebt gemaakt, krijg je een afbeelding te zien van de door jou geselecteerde keuze en gaat het finetunen van je keuze beginnen. Want je naast de soort fiets (Race, MTB of Triathlon) kun je ook de soort stof kiezen (Standaard, Waterafstotend en Waterdicht.) Voor het maken van de juiste vergelijking heb ik destijds van alle drie de materialen een stuk besteld.

De levertijd die tijdens het bestellen in het scherm staat is indicatief, want alle producten wordt bijna op maat gemaakt. Wat inhoud dat velosock van de fietspyjama geen voorraad heeft. De prijzen variƫren van: 190,00 EUR voor de standaard velosock tot en met 350 EUR voor de waterdichte variant.

De levering en het gebruik

Na een kleine anderhalve week wachten, werden de velosocken geleverd. Iedere velosock in een eigen verpakking, waarbij de waterproof variant een eigen van stoffen zak heeft waar ook een gebruiksaanwijzing aan toegevoegd is. Elke velosock heeft een set van pedaalhoezen, om je velosock te beschermen tegen je pedalen.

Het inpakken van je fiets gaat redelijk eenvoudig. De velosock bevat een tweetal ritsen die over de volledige lengte van het product heen lopen. Aan de sock is duidelijk zichtbaar waar het stuur moet komen en waar het zadel moet zitten. Om de fiets in de sock te krijgen is het gemakkelijkste om de bovenkant volledig te openen naar beide zijden.

Dan rijdt je eerst het voorwiel van je fiets in de sock en dan haal je de uitsparing van het stuur over het stuur heen en rits je de sock dicht tot aan zadel. Vervolgens zet je het achterwiel in de sock en doe je het zelfde tot het zadel. Tot slot rits je bovenkant dicht en ziet je fiets er als onderstaande afbeelding uit.

Op de fietsdrager

Om je fiets vervolgens op de fietsendrager te zetten is een ander verhaal, dat vergt wat handigheid. eigenlijk moet je er voor zorgen dat je wielen voor de helft goed zichtbaar zijn. Dit houdt in dat je twee ritssluitingen in het midden onder het cranckstel hebt en de twee andere ritssluitingen op de band hebt staan. Op deze manier is goed zichtbaar je de wielen vastzet op de fietsendrager en als je de velosock dan dicht maakt, dan kun je deze om de gesp van het riempje welke om het wiel gaat doen zodat deze goed is afgesloten.

De framebevestiging gaat door een rits in het frame en dit is een minpunt want hierdoor wordt je soort van verplicht om je fiets op het frame vast te zetten i.p.v. op de zadelbuis.

Tijdens het rijden

Tijdens het rijden zie je de velosock wel klapperen in je achteruitkijkspiegel, maar merkbare drag heb ik niet gemerkt. Wel heb ik gezien dat er slijtage optreed aan de velosock wanneer deze tijdens de rit in contact komt met een fiets die niet in de velosock staat. Dit laatst is erg jammer want het is geen goedkoop product.

You are currently viewing Velosock – de transport pyjama voor je fiets