Borst, pols of elleboog

Traditioneel dragen duur sporters hun hartslagmeter om de borst. Maar met de introductie van “smart” watches kun je deze ook nu om je pols dragen. Wahoo heeft met hun nieuwe Tickrfit optische hartslag meter er nu een derde positie bij geïntroduceerd. de elleboog.

Ik heb ze de hartslag meters op alle drie de posities geprobeerd en elk heeft zo zijn voor en nadelen.

De borst band.
Hoe wel Garmin voor de vrouwen een alternatieve bevestigingsmethode heeft gevonden, nl aan de sport-bh dragen nog veel sporters de hartslag meter met een borstband om de borst. Het grote voordeel is, mits de hartslagmeter op de juiste plek zit,, dat de meting nauwkeuriger is. Na deel is dat de borstbanden nog al aan slijtage onderhevig zijn door het zout wat de atleet verliest tijdens het sporten.

Nu kun je de band natuurlijk vervangen, uitwassen. Op op termijn laten de vlakken waardoor gemeten wordt los en zul je de banden moten vervangen of zelfs soms het geheel moeten vervangen . Voordeel van de hartslag meter mits je hem gekoppeld hebt aan je fietscomputer, is dat je je hartslag prominent in het scherm ziet staan. Na deel is dat deze apparaten voor als nog met een knoopcel batterij werken en dus na een jaar moet worden vervangen. Niet echt milieuvriendelijk.

De pols (horloge postie)

Toen ik mijn eerste smartwatch kreeg dacht dat is handig dan kan ik altijd mijn hartslag zien wanneer ik maar wil. Echter tijdens het sporten blijkt dat de pols niet een handige positie is, althans tijdens het fietsen is het geen handige positie. Want je moet telkens je pols draaien om je prestatie/hartslag te zien.

Daarnaast heb ik het gevoel en dat is puur een gevoel dat de hartslag meter op die positie niet de meest nauwkeurige meting doet.

De onderarm

Wahoo heeft een nieuw soort hartslagmeter op de markt gebracht. Een optische hardslag meter die je op de onderarm plaatst. Voordeel ten opzicht van het horloge is dat je deze strakker op de plek kunt houden, maar in vergelijking met de borst band. Heb ik wel het gevoel dat deze meer “aanwezig” is. Je voelt de band namelijk altijd zitten. Daar waar je een borst band minder voelt zitten en een horloge, mits je hem draagt als een horloge, ook niet voelt zitten.

Mijn voorkeur
Mijn voorkeur heeft toch de borst band omdat deze bewezen technologie is, ondanks dat het voorlopig nog milieubelastend is.